Ook dit jaar gaan wij door met het inzamelen van oude mobiele telefoons. Voor iedere ingezamelde telefoon krijgen wij een vergoeding. De opbrengst van de mobieltjesactie komt volledig ten goede aan de goede doelen van de Roparun.

Heb je 1 of meerdere telefoons, lever ze dan in bij 1 van de teamleden van Team065 of vul het formulier in op onze contactpagina. Dan nemen wij contact met je op.

Waarom oude telefoons inzamelen?

De vraag naar kleinere mobiele telefoons is enorm gestegen de laatste jaren. Hierdoor zijn producenten steeds meer coltan gaan gebruiken. Coltan is een grondstof voor bepaalde onderdelen van mobiele telefoons en laptops. De stof zorgt er voor dat deze apparaten niet oververhitten. Coltan wordt gewonnen in het oosten van Kongo, het leefgebied van de laaglandgorilla. Om aan de vraag naar coltan te kunnen voldoen, zijn daar veel nieuwe coltanmijnen geopend en wegen aangelegd, ten koste van het regenwoud. De gorilla is hierdoor ernstig in de verdrukking gekomen. Door mobiele telefoons en laptops te recyclen vermindert de vraag naar coltan.